Grijsblauwe rug en bijna witte buik
Gemiddeld 2 m (max. 4,5 m en bijna 600 kg)
EN: swordfish
DE: Schwertfisch
Zwaardvis behoort tot de baarsachtigen en is niet te verwarren met de niet verwante zaagvis, die te herkennen is aan zijn getande bovenkaak en tot de kraakbeenvissen behoort.
Met snelheden tot wel 90 km/u verwond deze jager prooien als makreel of heek door met zijn staart te slaan (en niet te spiesen). Inktvis of kreeft als bijvangst zegt hij ook geen nee tegen. Echter dient het zwaard vooral om de hydrodynamische weerstand te verkleinen.
Zwaardvis kan zijn kop warmer houden dan de rest van zijn lichaam, wat zorgt voor een goed gezichtsvermogen.
Zwaardvissen zijn een zeldzaam gezicht in onze Noordzee. In de vorige eeuw zijn er slecht 3 vangsten gedocumenteerd. Zijn enige natuurlijke vijanden zijn orka’s, bepaalde haaisoorten en de mens.
Zwaardvis is een magervette vis: 4,5% vet. Het vlees is stevig, vlezig en uniek van smaak, lijkend op kalfsvlees.
Rauw als sashimi of een moot als een steak bakken of grillen. De krachtige smaak van zwaardvis gaat niet verloren naast andere sterke smaken.