Bruingrijs
60 cm. Maximaal 200 cm
Midden- en noordoostelijk deel Atlantische Oceaan (incl. Noordzee) en Middellandse zee
Zeewolf, rog
EN: monkfish / angler
DE: Seeteufel
Zeeduivel is een echte delicatesse. Een qua uiterlijk monsterlijke vis, waarvan de smaak zeer gewaardeerd wordt.
Hij is een meester in camouflage en leeft tot 1000 meter diepte. Deze zoutwatervis heeft een ‘hengel’ boven zijn kop, waarmee hij kleine visjes naar zijn geopende bek lokt.
Het staartgedeelte (ook ham genoemd) heeft een rozige kleur en bezit geen echte graten, maar slechts een dik bot in het midden. Met 0,9% vet is zeeduivel een magere vis.
Het stevige en magere vlees is veelzijdig te bereiden: stoven, stomen, bakken of grillen. Bij uitstek ook geschikt als spies op de barbecue! Of: aanbraden in de pan omwikkeld met pancetta en vervolgens de oven in. Ook lekker gebakken met een schuimige saffraansaus of een limoenbotersaus.