Zilverkleurig
Vrouwtjes max. 120 cm. Mannetjes max. 150 cm
Regenboogforel
In gerechten: zalmforel
EN: Atlantic salmon
DE: Atlantischer Lachs
De zalm is wereldwijd van enorme economische en culinaire waarde. Voor de Industriële Revolutie kwam de Atlantische of Europese zalm nog in alle grote Europese rivieren voor.
Zalm is een anadrome vis: ze trekken vanuit de zee weer terug naar zoetwater om te paaien. Deze Noorse kweekzalmen hebben soms zelfs een vetpercentage van boven de 16%. Deze vetten zijn onverzadigd en dus goed tegen cholesterol. In combinatie met de aanwezig omega 3 en 6-vetten maakt dit de zalm een echt gezonde vis om te eten. De zijdes van een standaard zalm van 4 tot 5 kg wegen 1,4 tot 1,8kg.
Kweekzalm heeft een wat hoger vetgehalte en iets zoetere smaak dan wilde zalm, maar de kwaliteit is dusdanig hoog, dat het verschil tussen wild en kweek niet meer zo groot is.
Eruopese zalm wordt op grote schaal gekweekt in kooien in Noorwegen, Schotland, Ierland, Faeröereilanden, Frankrijk en Chili. Het begin van het kweekproces vindt meestal plaats in grote zoetwaterbassins aan land.
Na ongeveer een jaar bij een gewacht tot ongeveer 100 g worden de zalmen verplaatst naar stalen kooien of plastic ringen in zee, waarin tot wel 200.000 zalmen worden gehouden.
Na 2 jaar bereiken ze een gewicht van zo’n 5 kg en worden ze leven naar de slachterij gebracht.
Het visvoer bedraagt zo’n 70% van de totale productiekosten.
Met zalm kun je culinair gezien alle kanten op: koken, pocheren, gratineren, stoven, grillen, heet- en koud roken, marineren, bakken. Suggesties: Wellington (in bladerdeeg), in witte wijnsaus, en papillotte (vispakketje in de oven), met peperkorst, gepocheerd op spinazie, door de tagliatelle met roomsaus, in bietensap gemarineerd en yakitori.