Groenblauwe rug, zilverwitte flanken en buik (maar wit na overlijden) en een zwart vlekje aan het begin van de borstvin
Gemiddeld 24 cm, maximaal 70 cm (en 3,1 kg)
Heek, kabeljauw, leng, lom, witte koolvis.
In gerechten: tilapia, hoki, victoriabaars, zwarte koolvis of alaskakoolvis
EN: whiting / merling
DE: Wittling / Merlan
De wijting is een kleine zoutwatervis met vrij lange, scherpe tanden. Wijting is familie van de kabeljauw en jaagt op rots-, grind- of zandachtige ondergrond op garnalen, krabben, haringen, mosselen en klein inktvissen. Wijting is meestal te vinden op 30 tot 100 meter onder het wateroppervlakte.
De kuitperiode is februari en maart en in mei en juni is de vis nog maar. Het seizoen loopt dus van juli tot en met januari.
Wijting is een delicatesse in Frankrijk, maar bij ons een ‘vergeten’ visje. Het visvlees lijkt op dat van de kabeljauw met een lekkere, milde smaak.
Met een vetpercentage tot maximaal 1% behoort wijting tot de magere vissen.
Grillen, bakken, stoven, koken of stomen. Extra smaakmakers kunnen geen kwaad: een rijke tomatensaus, een krachtige bouillon, extra tuinkruiden, pittige mayonaise etc.