vosvis vis schelpdieren leverancier vosvis vis schelpdieren leverancier vosvis schelpdieren vis leverancier vosvis schelpdieren vis leverancier vosvis schelpdieren vis leverancier
vosvis vis leverancier vosvis vis leverancier

Wanneer mosselen?

Neem contact op!

Wanneer mosselen?

1 januari 2016 -
Wanneer mosselen?

Mosselen eet je als de ‘r’ in de maand zit” is een enigszins achterhaalde slogan uit de tijd dat gekoeld transport nog niet mogelijk was.

Het mosselseizoen begint tegenwoordig – afhankelijk van de groeiomstandigheden – vaak al in juli en loop tot half april. “Mosselen eten als de “r” in het seizoen (zomer, herfst, winter) zit” is beter op zijn plaats.

In Nederland onderscheidt men vijf sorteringen mosselen. Van klein naar groot zijn dat:

  • extra (>75 st/kg)
  • super (65-75 st/kg)
  • imperial (55-65 st/kg)
  • jumbo (45-55 st/kg)
  • goudmerk(<45 st/kg)

De sortering zegt iets over de grootte van de schelp, maar niets over de hoeveelheid mosselvlees.

Deze mosselen worden standaard op de zeebodem gekweekt, zoals in de Oosterschelde. Als de mosselen een jaar of 2 oud zijn schept een mosselkor ze van de bodem. We hebben het hier over bodemcultuur mosselen.

Daarnaast bestaan er ook hangcultuur mosselen, deze zijn al wat eerder in het seizoen beschikbaar, vaak vanaf juni. Deze zijn iets zoeter, doordat het water aan de oppervlakte zoeter is. Ze groeien sneller door het rijkere voedselaanbod vlak onder het wateroppervlak, waardoor ook de schelp dunner en kwetsbaarder is. Deze mosselen zijn na 1 tot 1,5 jaar geschikt voor consumptie. Sortering hier is groot, middel en klein.

Ook na half april en voor juni zijn er mosselen verkrijgbaar. Deze komen dan niet uit Nederland.

vosvis vis leverancier

© vosvis.nl - algemene verkoop- en leveringsvoorwaarden - privacyverklaring - disclaimer - webdesign: prode

×