vosvis vis schelpdieren leverancier vosvis vis schelpdieren leverancier vosvis schelpdieren vis leverancier vosvis schelpdieren vis leverancier vosvis schelpdieren vis leverancier
vosvis vis leverancier vosvis vis leverancier

Vis & vino

Neem contact op!

Vis & vino

19 april 2018 -
Vis & vino

VIS & VINO

Veel wijndrinkers denken dat bij vis uitsluitend witte wijn hoort. Is dat ook zo?

Rode wijn krijgt kleur door de druivenschillen in te laten weken bij de alcoholische vergisting, hierdoor krijgt de het witte druivensap naast kleur ook tannine. Wijn met veel tannine versterkt samen met viseiwit een drogend mondgevoel. Hiernaast kan het visvet samen met deze tannine voor een metaalachtige smaak zorgen.

De regel dat bij vis uitsluitend witte wijn hoort is echter al enige tijd achterhaald. Er zijn goede combinaties met rode wijnen mogelijk. Denk hierbij aan rode wijnen met weinig tannine, zoals een Pinot Noir (Spätburgunder), Grenache of Gamay noir à jus blanc (Beaujolais). Ook rosé kan voor een heerlijke combinatie zorgen!

Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden bij de wijnkeuze:

A. Vissoort
Een fijnere, vetarme vis als zeebaars of een stevige, vettere vis als makreel?
De wijnkeuze gaat mee in de viskeuze: Hoe steviger en vetter de vis, hoe meer body de wijn mag hebben.

B. Bereidingswijze
Krijgt de vis een milde bereiding zoals pocheren of krijgt deze geroosterde aroma’s van de grill?
Hier is van toepassing: des te intenser de bereiding, des te intenser de wijn mag zijn.

C. Saus
Een witte wijnsaus of een kruidige tomatensaus maken een wereld van verschil en zijn vaak doorslaggevend voor het type wijn.
Om dit laatste te verduidelijken zijn hieronder 3 voorbeelden met dezelfde vissoort en bereidingswijze weergeven, maar waarbij telkens met een andere saus wordt gewerkt:

  • Gegrilde kabeljauw met een kruidige tomatensaus en gerookt paprikapoeder: Deze combinatie vraagt om een jonge rode wijn, zonder houtrijping en met weinig tannine.
  • Gegrilde Kabeljauw met een romige blanke saus: Combineert goed met een houtgerijpte “rondere” witte wijn.
  • Gegrilde kabeljauw met groene kruidenolie: Gaat goed samen met een middelzware fruitige wijn.

vis & wijn

Als we het hebben over ‘wine pairing’ met vissoorten, dan kunnen we vis grofweg indelen in 4 groepen op basis van structuur en smaak onderstaand een aantal voorbeelden:

1. MAGER EN EEN VLOKKIGE STRUCTUUR

noteDenk aan mild smakende witvis met een dunne en vlokkerige structuur. Bijvoorbeeld dorade, zeebaars, schol, tilapia, koolvis en schelvis.

Ga voor een frisse witte wijn om de subtiele vissmaak te balanceren.

Grüner Veltliner, Pinot Grigio, Champagne, Friulano, Muscadet, Cava, Sauvignon Blanc, Verdejo of niet houtgerijpte Chardonnay (zoals Chablis).

2. LICHT STEVIG

noteHoewel ook vlokkerig, is deze vis toch wat steviger en dikker. Gaat goed samen met rijkere sauzen en ingrediënten. Forel, grouper, heek, kabeljauw, meerval, red snapper, rog en zeeduivel.

Ga voor een middelzware witte wijn met veel aroma’s of houtgerijpte witte wijn.

Chardonnay | Sauvignon Blanc | Witte Bourgogne | Chenin Blanc | Vermentino | Riesling | Pinot Gris | Pinot Blanc | Garganega

3. VLEZIG

noteEen biefstukachtige structuur: stevig en vlezig. Bijvoorbeeld tonijn, zalm, makreel, mahi mahi, haai, zeeduivel en zwaardvis.

Volle witte wijn met veel smaak, maar ook bepaalde rode en roséwijnen.

Op eiken gerijpte Chardonnay | Viognier | Champagne | Witte & Rode Bourgogne | Rosé | Grenache Blanc | Pinot Noir (Spätburgunder) | Gamay a Jus Blanc

4. STERK SMAKEND

noteZoutige naar de zee smakende vis. Ansjovis, sardientjes, haring en makreel.

Droge, frisse, volle witte wijn of een rode wijn met een laag tanninegehalte.

Champagne Crémant | Sekt | Rosé | Fino Sherry | Pinot Noir | Gamay Noir a Jus Blanc | Grenache Blanc

 

Wilt u advies op maat? Onze registervinoloog Bjørn Scholten van Chefs Culinar staat klaar om samen met u uw wijnassortiment samen te stellen.

vosvis vis leverancier

© vosvis.nl - Privacy Verklaring - disclaimer - webdesign: prode

×