Oranjebruine kleur, witte onderzijde en kleine mond
Max. 65 cm (en 3 kg)
EN: lemon sole
DE: Echte Rotzunge / Limande
Is het nou een tong of een schar? Of is het een nakomeling van een tong en een schar? Neen! De tongschar behoort ondanks zijn naam niet tot de tong- of scharsoort, maar is verwant aan de schol. Je herkent deze platvis aan zijn oranjebruine kleur, witte onderzijde en kleine mond. Voor extra onduidelijkheid: een tongschar is niet te verwarren met de tarbotachtige schar(re)tong.
Het visvlees van tongschar is heel erg wit, vandaar zijn populaire bijnaam melktong. Ook worden ze weleens neustong genoemd. De filets zijn wat dikker en zachter van structuur dan die van zeetong, waardoor je ze smeuïger kan bakken. Ook het vel is eetbaar in tegenstelling tot zeetong. De smaak van het vlees heeft een licht zoetje.
Tongschar is een multitalent in de keuken: een ideale vis om te bakken, frituren, grillen, pocheren, stomen en in de oven te doen.