Bruinrode tot groenbruine gevlekte rug
Meestal 50-90cm. Max. 2 meter
Noordoostelijke deel Atlantische Oceaan (Noordzee, Oostzee, Barentszzee, rondom IJsland)
(Reguliere) kabeljauw, witte koolvis (pollack), schelvis, wijting
In gerechten: tilapia, pangasius of heek
EN: (Atlantic) cod
DE: (Atlantische) Kabeljau / Dorsch
Er bestaat geen zichtbaar verschil tussen skrei en reguliere kabeljauw (gadus morhua), omdat het dezelfde vis betreft. Er is echter wel een verschil in kwaliteit.
Het woord skrei is afgeleid van skrida, oud-Noors voor zoiets als ‘reiziger’. Het is de benaming voor Noorse kabeljauw, die in de wintermaanden vanuit de noordpoolcirkel naar de Lofoten trekt. Een eilandengroep voor de kust van Noord-Noorwegen. Het voedselrijke gebied heeft een relatief hogere zeewatertemperatuur. De skrei voedt zich in dit zuivere water volop met garnalen, inktvis en makreel.
Deze winterkabeljauw heeft een bijzonder zachte smaak en stevig wit, mals vlees.
Gedroogd (stokvis), gezouten en gedroogd (klipvis), batteren en frituren (kibbeling), en papillotte (als pakketje in bakpapier of aluminiumfolie met een groente en kruiden garen in de oven of op de barbecue), bakken, grillen, pocheren, stoven, stomen.