Witte buik, bruingrijze rug met oranje stippen
Max. 90 cm
Noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan (Noorwegen, Noordzee, Groot-Brittannië)
Goedkoop alternatief: bot, schar.
Duurder alternatief: tongschar, griet, witje.
EN: plaice
DE: Scholle
Schol is niet voor niks zeer geliefd: smaakvol, mager, toegankelijk en betaalbaar. En het zwemt gewoon in onze eigen Noordzee. Schol – in het Vlaams vaak ook pladijs genoemd – is herkenbaar aan zijn oranje stippen.
Zoals elke andere platvis wordt ook schol als rondvis geboren. Na 2 maanden en bij een lengte van 1 cm begint deze metamorfose.
Het seizoen loopt ongeveer van mei tot december en de vis is op zijn best in de zomermaanden, geheel overeenkomstig de slogan: “schijnt de zon op je bol, dan eet je schol!”. Tijdens en rondom de kuitperiode (januari t/m maart) is het vlees dun en slap.
Schol is een heerlijke Hollandse vis, die in het seizoen stevig en mals is. Met 2% vet is de schol een matigvette vis.
Stoven of pocheren, maar het lekkerst is krokant bakken in de bloem.