Bruingroene rug, zilvergrijze flanken, witte buik, zwarte zijlijn en een donkere vlek op de zijkant ter hoogte van de eerste rugvin (schijnoog ter afschrikking)
Gemiddeld 35 cm. Maximaal 112 cm
Noordoostelijke deel Atlantische Oceaan (Noordzee, Oostzee, Barentszzee, wateren rondom IJsland)
Heek, kabeljauw, leng, lom, witte koolvis, victoriabaars
In gerechten hoki, tilapia, zwarte koolvis en alaskakoolvis
EN: haddock
DE: Schellfisch
Schelvis is familie van de kabeljauw en leeft dicht bij de zeebodem, waar ze zich voeden met bodemdiertjes: garnalen, schelpen, kreeftjes, mosselachtigen, wormen en zeesterren. In de Noordzee zijn ze na 4 jaar volwassen. Ten noorden van Noorwegen hebben ze daar 6 tot 10 jaar voor nodig.
In de winter trekken ze naar paaigronden in noordelijke wateren. De kuitperiode is van juni tot en met januari. Het seizoen van de schelvis loopt van februari tot en met mei.
Schelvis heeft een typische en door het voedselpatroon wat sterkere smaak den kabeljauw, die wereldwijd zeer gewaardeerd wordt. Qua structuur is de schelvis iets losser en zachter dan kabeljauw, dus we raden aan om bij schelvis met vel te werken.
Schelvis behoort met een vetgehalte van minder dan 1% tot de magere vissen.
Heerlijk op de huid gebakken, maar ook geschikt om te grillen, pocheren, stoven of gepaneerd te frituren.
Als vispakketje in de oven met tomaat, courgette en rode curry, omwikkeld in Parmaham, gepocheerd in een botersaus, in bladerdeeg of gebakken bovenop een groene risotto.