Groen tot groenbruin, zilverkleurige flanken (met soms een bronstint), zwarte vlekjes op de flank ter hoogte van de ogen
Max. 25 cm
EN: (European) pilchard / sardine
DE: Sardine
De Europese sardine of echte sardine behoort tot de familie van de haringen. Sardines, sardienen of pelsers hebben één rugvin en één aarsvin.
De sardine leeft in zowel in zoet, zout als brak (subtropisch)water. Meestal tussen 10 en 100 m, op zoek naar plankton, zowel dierlijk als plantaardig. De minimumgrootte voor aanlanding is 11 cm.
Sardine is populair in de landen rond de Middellandse Zee en danken hun naam aan het mediterrane eiland Sardinië, waar ze voorheen in overvloed voorkwamen.
De conservenblik (sinds 1810) en de blikopenen (sinds 1860) hebben er voor gezorgd dat de sardine wereldwijde bekendheid heeft opgebouwd.
De sardine lijkt zowel qua als uiterlijk op een haring, maar de grotere en makkelijk loslatende schubben onderscheiden hem hiervan. Ook heeft de sardien minder wervels. Het blanke visvlees is stevig en mals. Met 8% vet mogen we sardine een vette vis noemen.
Het seizoen van de Bretonse sardine (gevangen ten oosten van de Atlantische-oceaan tot in de Middellandse-zee) is van mei tot en met februari. De grotere Bretonse sardine is door de grotere kop en de stevigere graat in tegenstelling tot de Italiaanse Sardine niet in zijn geheel eetbaar.
Een roodgekleurde kop betekent uitkijken: het bederf heeft zich ingezet.
De sardine kunt u het best bakken en grillen, maar ook zouten, frituren of stomen.
Simpel en lekker: gegrilde sardines met grof zeezout, citroensap en olijfolie met rozemarijn.