Rood
Gemiddeld 40cm. Max. 100cm
Noordoostelijk deel Atlantische Oceaan (Noorwegen tot Groenland)
Victoriabaars, tilapia
In gerechten: zeebaars, heek, hoki, leng
EN: rose fish (ocean perch / Atlantic redfish / Norway haddock / red perch / red bream / golden redfish / hemdurgan)
DE: Rotbarsch
Deze schorpioenvisachtige is tot zijn vijfde levensjaar roestbruin-kleurig en worden daarna pas rood. Opvallend zijn de grote ogen en stekels op de kop. De ogen van roodbaarzen kunnen door het drukverschil uitpuilen, na het opvissen van grote diepte.
Roodbaarzen worden gemiddeld 45 centimeter en maximaal 1 meter met een gewicht tot wel 15 kilogram. Culinair is de vis veelzijdig en leent hij zich goed om te bakken, pocheren, stoven of in de oven te bereiden. Vanwege zijn stevigheid ook geschikt voor de barbecue.
Het seizoen loopt van juni tot en met maart.
Heerlijk in een bouillabaisse te combineren met bijvoorbeeld snoekbaars, octopus, mosselvlees en garnalen. Het stevige witroze vlees van de roodbaars is smakelijk en matig vet.