Geelbruin met lichtere vlekken met een donkere rand en donkere vlekken, witte onderkant
Gemiddeld 85 cm. Mannetje tot 105 cm. Vrouwtje tot 139 cm
Noordoostelijk en Middenoostelijk deel Atlantische Oceaan en Middellandse Zee
Honds- of doornhaai
EN: thornback ray / thornback skate
DE: Nagelrochen
Rog is net als de haai een kraakbeenvis en heeft dus geen graten. Er zijn wel 460 verschillende soorten roggen, die meestal in zout water leven. Rog is een platte vis en geen platvis. Ze leven op de bodem nabij de kustlijn.
Afgezien van hun staart hebben roggen een plat en ruitvormig lichaam, zonder graten. De botten zijn van kraakbeen, net zoals bij haaien. Deze ‘platte haaien’ kunnen wel 50 jaar oud worden.
Een rog heeft twee rugvinnen en twee borstvinnen, die niet van het lichaam te onderscheiden zijn. De ogen zitten op de kop. Ze hebben scherpe tanden en hun dieet bestaat dan ook uit schelpen en schaaldieren .
Ze planten zich moeilijk voort: pas tussen de 8 en 11 jaar zijn ze geslachtsrijp en ze leggen tot tientallen per jaar (eentje per dag).
In de Noordzee komt sterrog, pijlstaartrog, maar vooral stekelrog voor. De stekelrog heeft van kop tot uiteinde staart een rij scherpe stekels. Ook op de rest van de bovenzijde kunnen wat stekels zitten.
Rog bederft zeer snel en kun je beter niet vacuumeren. Bij veroudering geeft het kraakbeen ammoniak af. Het vlees dient lichtroze en stevig te zijn. Hoe witter en slapper, des te ouder de vleugels.
Rog is een relatief onbekend en (onterecht) onbemind in Nederland. Standaard wordt de vleugel van de rog, danwel de filet hiervan afgenomen. Zelden de hele rog. Het is het hele jaar verkrijgbaar, maar op zijn best in het najaar. In april en mei kan het vlees wat dunner zijn.
Rog heeft een heerlijke uitgesproken unieke smaak die weinig nodig heeft en dus het best tot zijn recht komt bij een eenvoudige bereiding. Het stevige vlees heeft een lamellenstructuur en is zoetig van smaak.
Bakken, stoven of pocheren. Klassiek: rog met hazelnootboter en kappertjes. Combineert goed met Hollandse garnalen.