Rozerood of grijs, witte buik
30 cm. Max. 75 cm (6 kg)
Grauwe poon, roodbaars
In gerechten: platvissoorten
EN: gurnard
DE: roter Knurrhahn
De rode poon (ook wel knor- of zeehaan) produceert een knorrend geluid ter afschrikking van zijn vijanden en kan met zijn waaiervormige borstvinnen over de zeebodem lopen.
Op zandige bodems langs onder meer de kusten van de Atlantische Oceaan jaagt de rode poon op garnalen en kleine visjes. In het voorjaar is rode poon veelvuldig te vinden in de zuidelijke Noordzee. De meeste aanvoer komt uit Frankrijk.
De rode poon plant zicht voor van mei tot juli en is op zijn best van juli tot en met december. Naast rode poon wordt er in mindere mate ook grauw poon en Engelse poon verkocht.
Met een vetpercentage rond de 5% is rode poon een magervette tot vette vis. De vis met de typische driehoekige kop is een stevige, smaakvolle en lichtzoetige vis.
Stoven, bakken, grillen of pocheren. Lekker met couscous en een rode paprikasaus, in een bouillabaisse, door een pasta met groene asperges of bovenop een frisse limoen- of juist stevige bospaddenstoelenrisotto.