Bruingrijs en aanpasbaar aan de omgeving
Tot 60 cm
EN: squid
DE: Kalmar
De pijlinktvis heeft van de inktvisfamilie de grootste economische waarde. Hij is zeer geliefd in Zuid-Europa, waar je hem vaak op de menukaarten tegenkomt (Italië: calamari, Spanje: calameres). ‘Calameri’ gemaakt van octopus is geen echte calamari.
Pijlinktvis lijkt op een pijl door de zwemvinnen bovenaan zijn torpedovormige lichaam. Een pijlinktvis heeft 10 ledematen (8 armen en 2 langere voedingstentakels). Zijn harde bek lijkt op een snavel en hij kan bij bedreiging inkt uitscheiden en zelfs lichtgeven als hulpmiddel bij het jagen. Ook anatomisch zit de pijlinktvis uniek in elkaar met 3 harten.
Het lijkt ingewikkeld om een pijlinktvis schoon te maken en te bereiden, maar deins er daarom niet voor terug, want het is juist eenvoudig. Trek aan het bolletje met de papegaaienbek. Zo haal je ook alle ingewanden eruit.
Grill of bak de inktvis kort, anders wordt deze taai. Serveren als inktvisringen (al dan niet gepaneerd) met bv. een ravigotsausje of verwerken in een salade, rijst- (risotto of paella) of pastagerecht.