Zilverkleurig met rode vinnen
Gemiddeld 20-30 cm. Max. 300 cm
Tropische rivieren van Azië o.a. Indonesië, en de Mekongdelta in Vietnam
EN: pangasius
DE: Pangasius
Pangasius behoort tot de familie van de reuzenmeervallen. Hij is door zijn aantrekkelijke prijs en neutrale smaak uitgegroed tot één van de populairste consumptievissen. Pangasius komt voor in zoet- en brakwater. Het kuitschieten valt samen met de start van het regenseizoen, tusen mei en juni.
De pangasius die in Nederland op de markt voorkomt is uitsluitend afkomstig uit kweek. 90% van de wereldwijde consumptie komt uit Vietnamese kwekerijen.
De kweek van pangasius vindt plaats in vijvers buiten de rivier. De kweek draagt volgens Wageningse en Vietnamese onderzoekers nauwelijks bij aan de watervervuiling in de Meking Delta (minder dan 1 % van de stikstof, fosfor en TTS lading).
Gecertificeerde kwekerijen gebruken systemen om watervervuiling (mest- en voederresten) te verwijderen alvorens het water terug de rivier in wordt geleid.
Ook heeft Pangasius volgens de Universtieit van Gent de helft van de CO2-voetafdruk van een in de EU geproduceerde verse kip, ondanks de grote transportafstanden uit Vietnam.
Pangasius wordt soms onterecht als tong verkocht onder de noemer als “Aziatische tong”.
Pangasius gewokt in een roerbakschotel met worcestershiresaus en gembersiroop, in een oosters paneermeerjasje met sesamzaadjes en sojasaus, in een mostersausje met krieltjes en snijbonen of in een groene of rode curry.