vosvis vis schelpdieren leverancier vosvis vis schelpdieren leverancier vosvis schelpdieren vis leverancier vosvis schelpdieren vis leverancier vosvis schelpdieren vis leverancier
vosvis vis leverancier vosvis vis leverancier

Oesters: sorteringen en classificaties

Neem contact op!

Oesters: sorteringen en classificaties

18 september 2019 -
Oesters: sorteringen en classificaties

Voor oesters gelden verschillende sorteringen.

Creuse

Franse creuses worden qua gewicht genummerd van groot naar klein genummerd: de grootste 0 en de kleinste 4. Meest gangbare formaat voor rauwe consumptie is nummer 3, gevolgd door nummer 4. Ook Zeeuwse creuses worden genummerd van de groot naar klein, maar dan met Romeinse cijfers.

Frankrijk
0: >150g
1: 111-150g (très grosse)
2: 86-110g (grosse)
3: 66-85g (moyenne)
4: 46-65g (petite)

Nederland en België
0: >200g
I: 150-200g
II: 120-150g
III: 80-120g
IV: <80g

Platte

Bij platte oesters is er een systeem met nullen. Hier geldt hoe meer nullen, des te groter. In frankrijk begint de kleinste sortering bij 4 (aflopend naar 0 en dan meerdere nullen) en in Zeeland begint het bij 0. Nog een verschil is dat in Zeeland het aantal nullen met een cijfer wordt aangeduid. Drie nullen (000) wordt dus 3/0.

Frankrijk
4: 40g
3: 50g
2: 60g
1: 75g
0: 90g
00: 100g
000: 120g
0000: 140g
00000: >150g (‘pied de cheval’ = paardenvoet)

Nederland en België
1/0: 40-50g
2/0: 50-60g
3/0: 60-70g
4/0: 70-80g
5/0: 80-90g
6/0: 90-110g
6/0 super: >110g

vosvis vis leverancier

© vosvis.nl - algemene verkoop- en leveringsvoorwaarden - privacyverklaring - disclaimer - webdesign: prode

×