EN: oyster
DE: Auster
Er zijn zo’n 100 verschillende soorten oesters, waarvan de platte (Ostrea edulis) en de creuse of Japanse oester (Crassostrea gigas) dominant zijn in de Franse oestercultuur.
Bij Franse creuses (zoals deze) wordt er van klein (4) naar groot (0) genummerd. Hetzelfde geldt voor Nederlandse oesters, maar dan met Romeinse cijfers (IV-0).
Voor platte oesters geldt hoe meer nullen, des te groter. In Frankrijk begint de kleinste sortering bij, aflopend naar 0, gevolgd door meerdere nullen. In Zeeland begint het pas bij 0. Daarnaast wordt in Zeeland het aantal nullen aangeduid met een cijfer: drie nullen (000) wordt dus 3/0.
Rauw: naturel of met peper en citroen of rode wijnazijn met een sjalotje. Gegratineerd (bechamelsaus, oude kaas), Rockefeller (Hollandaisesaus, spinazie), Nam Kee (zwarte bonen, sojasaus, gember, knoflook, rode peper, lenteui).