Bruingrijs, maar kan zijn kleur binnen 1 seconde aanpassen aan de omgeving
25 cm (spanwijdte armen: gemiddeld 1 meter)
Noordoostelijke deel Atlantische Oceaan (inclusief Noordzee) en Middellandse Zee
EN: octopus
DE: Tintenfisch
De octopus of achtarmige inktvis heeft een zakvormig lijf met 8 armen, ieder vol met twee rijen zuignappen. Een octopus jaagt ’s-Nachts op van alles, maar het liefst op schelpen. Octopussen zijn intelligente dieren met een zeer goed zicht.
In de Noordzee wordt octopus zelden groter dan 70 cm. In (sub)tropische wateren kunnen ze wel 3 meter en 25 kg worden. Het spierweefsel moet stevig aanvoelen. Als de kwaliteit minder wordt vervaagt de kleur.
Zoals als elke inktvissoort, produceert ook octopus inkt.
Alleen langdurig stoven is niet voldoende om de octopus zacht te krijgen. Octopus wordt soms op rotsen geslagen of met een hamer bewerkt om het mals te maken. Subtieler kan ook, door het te bevriezen. De ijskristallen drukken de celwanden van het spier- en bindweefsel kapot.
Je kan octopus koken, stoven, grillen en pocheren.
Kook in een snelkookpan (110-120 °C) voor een nog malser en sneller resultaat. Gebruik het kookvocht voor een risotto of paella.