vosvis vis schelpdieren leverancier vosvis vis schelpdieren leverancier vosvis schelpdieren vis leverancier vosvis schelpdieren vis leverancier vosvis schelpdieren vis leverancier
vosvis vis leverancier vosvis vis leverancier

Navigatie van de zalm (homing)

Neem contact op!

Navigatie van de zalm (homing)

1 januari 2016 -
Navigatie van de zalm (homing)

Homing is het natuurlijk fenomeen dat zalmen feilloos de weg vanaf de zee naar hun geboorterivier weten terug te vinden ten behoeve van de voortplanting. Het verschijnsel is nog steeds niet geheel ontrafeld.

Bij slechts 4% van de zalmen gebeurt het dat ze een andere rivier dan hun geboorterivier optrekken. Deze zalm noemt men een strayer (zwerver). Kweekzalm die in de rivier worden uitgezet weet vaak niet wat te doen. Het afstrijken van hom en kuit heeft klaarblijkelijk effect op het navigatievermogen van de vis.

Naar het terug navigeren van de wilde zalm naar zijn geboorterivier is veel onderzoek gedaan. Een aantal theorieën over het enorme oriëntatievermogen van zalmen:

Aardmagnetisme
Zalmen hebben magnetische kristallen op hun zijlijn die als een kompas op de aardmagnetische velden zouden werken.

Gezichtsvermogen
De zalm zou met behulp van de stand van de zon t.o.v. de horizon zijn positie bepalen en zich daarom op de oceaan ook in de bovenste waterlagen voortbewegen. Echter zwemmen zalmen ook ’s-nachts, dus dat alleen zou niet voldoende zijn.

Reukvermogen
Er is onderzoek gedaan waarbij reukvermogen van zalmen beschadigd of uitgeschakeld werd. Bij vissen met een uitgeschakeld reukvermogen verminderde het orientatievermogen sterk. De vissen met een beschadigd reukzintuig deden het beter dan zalmen waarvan ‘het neusje van de zalm’ uitgeschakeld was.

Zeestromingen
Tot 1978 werd wetenschappelijk beweerd dat salmoniden zich met zeestroming mee zouden laten voeren. Daar de zalmen bij de migratie naar de kust zich aanzienlijk sneller voortbewegen dan de zeestromingen, gaat men er tegenwoordig van uit de migratie eerder een actief dan een passief proces is. Zeestromingen zouden mogelijk wel behulpzaam kunnen zijn bij de oriëntatie.

vosvis vis leverancier

© vosvis.nl - algemene verkoop- en leveringsvoorwaarden - privacyverklaring - disclaimer - webdesign: prode

×