Blauwgroenig, tijgerstrepen op de rug, zilverwitte buik
25-60 cm
Noordoostelijke deel Atlantische Oceaan (IJsland tot Noorwegen, Noordzee) en Middellandse Zee
EN: (Atlantic) mackarel / Boston mackerel / Norwegian mackerel / Scottish mackerel
DE: Makrele
Makrelen behoren met onder meer de tonijn tot de makreelachtigen. Deze roofdieren migreren in scholen van wel 200 meter breed en 100 meter diep over enorme afstanden.
In de winter eten makrelen nauwelijks. In de lente trekken ze naar warmere kustwateren (11-14 °C) op zoek naar eten en om te paaien. Na de paaitijd jagen ze op kleine haringen, spiering en sprot.
Makreel is niet alleen lekker, maar ook supergezond. Naast vitaminen en mineralen is makreel ook rijk aan omega 3-vetzuren. Hierdoor wordt het immuunsysteem versterkt, de elasticiteit van de bloedvaten verbeterd, het slechte cholesterol verminderd en heeft het ook nog een positieve invloed op de werking van de hersenen. Kortom, de ultieme vis voor een gezond dieet.
Makreel is een van de vetste vissoorten. Afhankelijk van het seizoen en de herkomst van de makreel, beschikt deze over 11 tot 25% vetten.
Roken (warm en koud), stomen, bakken, grillen, frituren en wokken. In een salade (bv. met sperziebonen, appel en granaatappelpitjes). Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.