De kleur varieert. Bruingroene/donkergroene rug, geelgroene flanken en een lichtere buik
Gemiddeld 75 cm. Max 130 cm
Zwarte koolvis, schelvis, leng, wijting of kabeljauw
EN: Atlantic or European pollock / pollack
DE: Pollack (Steinköhler / Kalmück)
Witte koolvis staat ook bekend als pollak en is voornamelijk beroemd geworden als visstick en soortgelijke krokante snacks, zo ook kibbeling. Ook wordt het verwerkt tot surimi. Grote exemplaren houden zich op bij scheepswrakken en olieplatforms. Het heeft een voorkeur voor een rotsachtige ondergrond.
Pollak, niet te verwarren met alaskakoolvis, heeft een donkere zijlijn (met een knik ter hoogte waar de eerste rugvin overgaat in de tweede rugvin), gele borstvinnen, een bovenstandige bek en in tegenstelling tot (zwarte) koolvis geen kindraad.
Naast het noordoostelijke deel van de Atlantisch Oceaan komt de witte koolvis in tegenstelling tot de zwarte koolvis ook voor in het noordoostelijke deel van de Stille Oceaan (Alaska).
Het is een magere vis (0,7% vet) en van mei tot en met december is de vis op zijn best en legt hij eitjes van februari tot en met april. De relatief kleine kop zorgt ervoor dat het rendement aan visvlees van een heel exemplaar hoger is dan bij kabeljauw.
Het vlees is mooi wit van kleur (iets grijzer dan kabeljauw), zeer neutraal van smaak, maar ook enigszins droog en kwetsbaar. Het visvlees wordt vaak smaakvoller geacht dan dat van zwarte koolvis (en is ook prijziger). Het neigt qua smaak iets meer naar kabeljauw.
Bakken, grillen, stomen of koken.