Bruinrode tot groenbruine gevlekte rug
Meestal 50-90cm. Max. 2 meter
Noordoostelijke deel Atlantische Oceaan (Noordzee, Oostzee, Barentszzee, rondom IJsland)
Witte koolvis (pollack), schelvis, wijting
In gerechten: tilapia, pangasius of heek
EN: (Atlantic) cod
DE: (Atlantische) Kabeljau / Dorsch
Wereldwijd een van de meest geconsumeerde vissen die met onder meer leng, wijting, schelvis en koolvis tot de kabeljauwachtigen behoort. Jonge kabeljauw wordt ook gul genoemd. De kindraad wordt gebruikt om over de bodem naar een prooi te zoeken en smaak mee waar te nemen. Kabeljauw voedt zich met garnalen, kreeftjes, mosselen, haringen en andere vis.
Deze koudwatervis heeft mooi helder wit visvlees met een losse structuur en grote lamellen. Ook bevat kabeljauw relatief weinig graat. Kabeljauw is de ideale vis voor een eerste culinaire kennismaking met vis. Met een vetpercentage van 0,9% is kabeljauw een magere vis.
De populatie is de afgelopen decennia flink afgenomen. In het paaiseizoen (februari tot en met) is de kwaliteit van kabeljauw minder. Daarnaast is bevissing in deze periode extra slecht voor de populatie.
Gedroogd (stokvis), gezouten en gedroogd (klipvis), batteren en frituren (kibbeling), en papillotte (als pakketje in bakpapier of aluminiumfolie met een groente en kruiden garen in de oven of op de barbecue), bakken, grillen, pocheren, stoven, stomen.