Grijs, groenblauw
Gemiddeld 20-25 cm. Max. 50 cm
Noordoostelijke deel Atlantische Oceaan (Noorse wateren, Barentszzee, Noordzee)
EN: herring
DE: Hering
Hollandse nieuwe of nieuwe haring is de benaming voor de eerste, jonge haring van het seizoen die geschikt is voor consumptie. Het wordt ook wel maatjesharing genoemd, verbasterd van maagdenharing (maagd, want de jonge vis bevat nog geen hom of kuit).
De term Hollandse nieuwe is enkel toegestaan wanneer de vis een vetgehalte van minimaal 16% heeft en deze tussen half mei en eind juni gevangen is (voor die tijd is deze te mager, erna zit er teveel hom of kuit in). De haring moet gekaakt, gezouten en gerijpt zijn.
Bij het kaken blijft de alvleesklier zitten. Deze scheidt enzymen af die ervoor zorgen dat haring rijpt en de juiste smaak en malsheid bereikt.
Om mogelijke parasieten, met name de haringworm, te doden moet de haring ten minste 24 uur bevroren zijn geweest.
Rauw en heel met een fijngesnipperde ui of als tartaar in combinatie met sjalot, rode biet, crème fraîche en bieslook.