vosvis vis schelpdieren leverancier vosvis vis schelpdieren leverancier vosvis schelpdieren vis leverancier vosvis schelpdieren vis leverancier vosvis schelpdieren vis leverancier
vosvis vis leverancier vosvis vis leverancier

Gamba’s & Penaeïde garnalen

Neem contact op!

Gamba’s & Penaeïde garnalen

1 januari 2016 -
Gamba’s & Penaeïde garnalen

Garnalen zijn er in vele soorten en maten. Penaeïde garnalen zijn middelgrote tot grote garnalen uit (sub)tropische zeeën. Gamba is een onofficiële benaming voor deze reuzegarnalen uit warme wateren. Voor de volledigheid, Penaeidae is een familie van kreeftachtigen en valt onder de klasse van Malacostraca (hogere kreeftachtigen).

De bekendste Penaeïde garnaalsoort is de Afrikaans-Aziatische Penaeus monodon, die nog veel bekender is onder de naam Black Tiger garnaal. Deze wordt uit de Indische Oceaan opgevist of gekweekt.

Ook de van origine Zuid-Amerikaanse witpootgarnaal (Litopenaeus vannamei, kortweg Vannamei) is een zeer frequent aangeboden (gekweekte) tropische garnalensoort.

In Europa worden Black Tiger en Vannamei uitsluitend bevroren verhandeld.

I.Q.F. of blokgevroren

I.Q.F. is de afkorting voor Individual Quick Frozen. Dat betekent dat ze losgevroren zijn. Bij blokgevroren gaat het zoals je verwacht om in blokken gevroren garnalen. Voordeel van I.Q.F. is dus dat je kan ontdooien per het aantal benodigde garnalen.

Glacering

Voor een goede kostprijsberekening is het voor chefkoks en keukenmanagers van belang om het glaceringspercentage mede in beschouwing te nemen. Bij Vos Vis bedraagt het glaceringspercentage van garnalen nooit meer dan 20%. Echter zijn er producenten en leveranciers die 25%, 30% of zelfs meer hanteren. Let er dus op dat uw eventuele ‘prijsvoordeel’ niet neerkomt op het betalen voor ijs.

Sortering

De maatvoering van garnalen wordt als volgt vastgesteld:

  • HLSO (Headless Shell On)
    Bij garnalen zonder kop, met schaal wordt er gekeken hoeveel garnalen er in een lbs (spreek uit pound) gaan. Een lbs = 453 gram.
  • HOSO (Head on Shell on)
    Bij garnalen met kop en met schaal wordt er gekeken hoeveel garnalen er in een kilogram gaan.

Voorbeeld: bij garnalen 8/12 (zonder kop) gaan er 8 tot 12 garnalen in 453 gram.

Real Count of Frozen Count (RC of FC)

Een extra onderscheid in bovengenoemde sortering is of de garnalen met of zonder glaceringslaag zijn geteld. Dus voor (real count) of na het invriezen (frozen count). Logischerwijs is real count dus duurder dan frozen count, omdat je meer waar (en minder ijs) krijgt voor je geld.

Afkortingen uit de garnalenwereld

IQF: Individually Quick Frozen (losgevroren)
RC: Real Count
FC: Frozen Count
CPTO: Cooked Peeled Tail On (gekookt, gepeld, met staart)
P&D / PND: Peeled Deveined
PDTO: Peeled Deveined Tail On (gepeld, ontdarmt, met staart)
PUD: Peeled Undeveiend (gepeld, niet ontdarmt)
BT: Black Tiger (zoutwater)
VN: Vannamei (zoutwater)
FW: Fresh Water (zoetwater)
EP: Easy Peel : ontdarmt en makkelijjk te pellen (op de rug ingesneden)

Vissoorten

Alle vissoorten >>
vosvis vis leverancier

© vosvis.nl - algemene verkoop- en leveringsvoorwaarden - privacyverklaring - disclaimer - webdesign: prode

×