De Atlantische zalm (Salmo Salar)is een anadrome vis: deze wordt geboren in zoet water, brengt zijn volwassen leven grotendeels door in de zoute zee en keert terug naar de geboorterivier om zich voor te planten. Ook wordt zalm op grote schaal gekweekt in Noorwegen, Ierland en Schotland.
Wilde Atlantische zalmen hebben doorgaans een vetpercentage van 14%. Kweekzalmen worden wel eens vetter dan 16%. Deze vetten zijn onverzadigd en dus goed tegen cholesterol. In combinatie met de aanwezig omega 3 en 6-vetten maakt dit de zalm een echt gezonde vis om te eten.
De stadia van de levensloop van de zalm:
- Ei
Na het paaien liggen de eitjes (kuit) in het grind van de rivierbedding, waar de kuit niet opvalt.
- Groen ei
Het bevrucht geraakte ei verkleurt naar groen.
- Oogpunt ei
Er ontstaan zwarte vlekken die het oog van de larve vormen.
- Alevin (embryonale stadium)
Na 2 maanden komen de eitjes uit en ze voeden zich met een dooierzak. Deze larven houden zich op in grindnesten gemaakt door moeder zalm.
- Broed / fry (larvale stadium)
De voedselzak is verteerd. Ze zwemmen naar de oppervlakte om lucht te happen, zodat het gas voor hun zwemblaas gemaakt kan worden.
- Parr
De zalm zwemt vrij in het zoete water. Dit stadium duurt tot 7 jaar.
- Smolt
De volledig zilverkleurige zalm trekt naar de zee.
- Post-smolt
Dit is de periode van de overgang naar de zee tot de eerste zeewinter, waarin de zalm een snelle groei doormaakt. De zalm wordt nu een grilse genoemd.
- Zalm
Het stadium na de eerste zeewinter. Na minimaal 1 en maximaal 4 jaar trekt de zalm naar zijn geboorterivier weer op om te paaien. Tegen de stroom in zwemmen en allerlei hindernissen die moeten worden overwonnen (zalmen zijn geëvolueerd tot goede springers) vergen ontzettend veel kracht.
- Kelt / hengst
Na het paaien sterft de zalm meestal. Toch komt het voor dat de zalm overleeft en weer terugkeert naar de zee (meestal betreft het vrouwtjes). Deze krachtige afgepaaide zalmen noemt men kelt (vrouwtje) of hengst (mannetje) en zijn zeer interessant voor de zalmkwekerij. Als een zalm de rivier weer optrekt kan het jaren duren voordat deze gaat paaien. Gaan ze weer paaien (stadium 9), dan worden ze eerdere-paaizalm genoemd.